wireless- forumi- chat - mali oglasi - e-adresar- kontakt09. 12. 2022
Celinac grb - Celinac coat of arms
     
 

 

Vijesti

Na padinama Visa Lipovca otvoren Ski-centar “Lipovac”

U ime dječije radosti
Osam kilometara od Čelinca, pored asfaltnog puta Čelinac – Popovac - Memići, na nadmorskoj visini od oko 700 metara eksperimentalno počeo da radi Ski-centar “Lipovac”.


ČELINAC – Nakon dužih priprema na padinama Visa Lipovca, osam kilometara od Čelinca, počeo je da radi Ski-centar “Lipovac”. Iako snježni pokrivač nije obilan, niti su sve mašine u funkciji, oduševljena djeca su već prvog dana napunila stazu za sankanje i skijanje.
- Ove sezone Ski-centar “Lipovac” će eksperimentalno raditi. Staze i opremu u hodu pripremamo jer se samo tako možemo otklanjati nedostatke i razvijati ovaj centar – objašnjava Marinko Branković, investitor ovog sportskog objekta.
Ski-centar “Lipovac” nalazi se na nadmorskoj visini od blizu 700 metara. Trenutno raspolaže sa dječijim ski-liftom dužine 250 metara koji pokriva ski-stazu od 500 metara. Inače, cijela staza za skijanje duga je 1.200 metara s mogućnošću proširenja.
Posjetiocima je trenutno na raspolaganju 60 sanki, 30 kompleta za skijanje, te nekoliko desetina drugih rekvizita za zimske sportove. Staza je osvijetljena pa ju je moguće koristiti i noću.
- Djeci su posebno interesantni ski-skuteri i mini-bob. Spremamo se za otvoreno prvenstvo Čelinca u mini-bobu koje će se održati na Savindan ukoliko nas posluže vremenske prilike i poveća se snježni pokrivač – kaže Branković obećavajući da će pobjednicima pružiti šansu da učestvuju na Svjetskom prvenstvu u mini-bobu u Inzbruk gdje je inače zaposlen.
Za prevoz uz stazu na Lipovcu pored ski-lifta koriste se troje motornih sanki, kao i mašina za pravljenje staza na koju je ugrađen dodatak za prevoz posjetilaca. Ski-centar raspolaže i mašinom za pravljenje snijega, ali njena upotreba je planirana tek naredne godine kada se oprema kompletira.
- Do sada sam u ovaj ski-centar uložio preko 50 hiljada maraka vlastitih sredstava. Nadam se da ću ubuduće imati podršku lokalne zajednice, jer su Čelincu, Banjoj Luci i Kotor Varošu bliži ski-centri samo na Vlašiću i Kozari, tako da se ovi tereni sada mogu smatrati turističkim resursima čelinačkog kraja. Naravno, više je načina podrške od pravljenja staze, subvencija za korištenje staze za odlične đake ili djecu žrtava-rata, i slično – ističe Branković.
On napominje da je svjestan ograničenja nadmorske visine i veličine investicije, ali napominje da je to najviša zona koju Čelinac ima, ski-centar je nadomak Čelinca, a do njega vodi dobar asfaltni put Čelinac – Popovac – Memići što su značajne prednosti.
B. M.

Legenda: Iz Ski-centra “Lipovac”.


Motorne sanke kao taksi prevoz

radost za zimski raspust

ski-voz

staza

Uzbrdo je lakse ski liftom

Marinko Brankovic


Nazad

 
> o čelincu
> vijesti
> čelinačke novine
> galerija
> posjetioci
> linkovi
> usluge
> impressum
 
politika privatnosti |oglašavajte se sa nama
Copyright © Celinac.ORG, Čelinac 1999 - 2010. Sva prava zadržana. Zabranjena je reprodukcija u cjelini i u djelovima bez dozvole.